Rutin – Innan avgång och ankomst

Checklista: Före avgång

Att göra innan avgång:
  • -  passagerarlista lämnas iland och/eller vidarebefordras elektroniskt
    till kontaktpersonen (se 6.1)
  • -  landström kopplas ifrån
  • -  maskin kontrolleras avseende oljenivå, kylvattennivå,
    remspänning, ev. läckage
  • -  kontrollera att maskininneslutningen är stängd
  • -  tankarna pejlas och bränslekran kontrolleras
  • -  bottenventilerna öppnas
  • -  huvudströmbrytare slås på
  • -  batterispänning kontrolleras
  • -  startbatterigrupp väljs
  • -  färskvattenmängd kontrolleras
  • -  gasolanläggningen kontrolleras
  • -  brandsläckare och brandfiltar på plats
  • -  nödbrandpump och bränsle till elverk kontrolleras
  • -  dörren till förpiken stängs
  • -  navigationsutrustning på plats/startas
  • -  styrinrättningen kontrolleras
  • -  ankare skall vara klart att fällas
  • -  när så erfordras: Allt löst sjösurras, de tre trösklarna skruvas  på
    plats och lastluckan skalkas

Lastluckan skall alltid skalkas om våghöjd över 1,5 m förväntas

 

Checklista - Att göra innan avgående besättning lämnar båten

Kontrollera att följande finns innan du lämnar fartyget:
  • - Sopsäckar, minst 2 rullar
  • - Disk och handhanddukar (rena) minst 20 disk och 10 hand
  • - Tvål och handsprit till köket och toaletterna
  • - Toalettpapper och hushållsrullar minst 20 toa och 10 hushåll
  • - Fotogen och stearinljus, minst 5 flaskor och en låda ljus
  • - Diskmedel, rengöringsmedel, disktrasor och diskborstar
  • - Kontrollera att diesel finns
  • - Kontrollera att gasol finns.

Meddela seglingssamodnaren alternativt pågående besättning vad som fattas;

  • - Tel: 070 – 577 32 33
  • - Mail: petra@constantia.se
Att göra innan du lämnar fartyget
  • - Sopa och svabba golv i salong, byssa och toaletter.
  • - Vattentankarna skall fyllas
  • - Töm sopsorteringsfacken i byssan
  • - Släng de 2 sopsäckarna och sätt i nya påsar
  • - Töm diskvattentanken (med ”Nirvanapumpen”)

 

Städning av båten innan ankomsthamn vid gruppbyten

Däck

Spola och skrubba däck.

Byssan

Kökets målade ytor ska vara rengjorda, särskilt kring sopkärlen blir det kladdigt. Spisen ska rengöras från allt fett. Borden ska vara avtorkade.

All överbliven mat kastas om ingen vill ta något hem. Tas maten med hem - använd då fryspåsar till förvaring och INTE  båtens plastboxar med lock. Kyl och skafferi rengörs, liksom alla andra utrymmen i köket för förvaring av mat. Termosarna ska också rengöras och sköljas ur, liksom kaffefiltertrattar.

Alla sopor ska iland. Dit hör även glas, metall och pantflaskor i sopsorteringsfacken. Sätt i 3 nya påsar och 2 sopsäckar.

Töm diskvattentanken (”Nirvanan”).

Rena disk- och handhanddukar hängs upp. Smutsiga lämnas till besättningen.

Salong

Före städning av golv, ställ upp förvaringskistorna vi sitter på till bords. Golven ska vara sopade och svabbade även under sopkärlen. Gäller även toaletterna.

Kojerna ska vara tömda på allt utom madrass och två kuddar. Lådor under kojerna töms och rengöres. Lånade filtar läggs ihop och ner i rätt kista för filtar. Kojmadrasser dammsugs eller skakas och piskas.

Toaletterna

Sist av allt rengörs toaletterna noga. På toaletterna ska det sättas i nya avfallspåsar i papperskorgarna.

Till sist

Efter resa d v s före ankomst till sluthamn för gruppen ska städredskapen ställas in i skåpen efter noggrann rengöring. Inga damm- och hårtussar i kölsvinet, heller inte på städredskapen.

Använda rengöringstrasor rengörs och hängs upp på däck över stora däckspumpen.

Facebooktwittergoogle_plusmail