Hyr Constantia till din skolklass eller barngrupp

Skolklassegling/Lägerskola

I början och slutet av säsongen seglar Constantia med skolklasser. Det vanliga är tre dagar, men vi kan vara ute längre om klassen vill. Vi seglar oftast med årskurserna 6 – 9.
I Constantias tidigare lastrum, numera salong, finns det kojplatser för drygt 30 personer. Eleverna får sova två och två. Det brukar inte vara några problem då kojerna är utdragbara.

En segling med Constantia – är det något för vår klass?

OLYMPUS DIGITAL CAMERALivet ombord på en skuta är trångt och man gnider sig mot varandra både fysiskt och psykiskt men om man ser förbi det så öppnar sig en värld där samvaron är stor och där man lär sig att arbeta tillsammans mot gemensamma mål. Man lär känna sig själv och de andra på ett nytt sätt.

Vad händer ombord?

Skolsegling 3 bilderAlla ombord deltar i arbetet med att segla skutan. Eleverna delas in i fyra vakter (grupper): styrning/navigering, däckstjänst, kabysstjänst och frivakt.
Styrgruppen lär sig att styra och navigera fartyget, står på utkik m.m. Däckgruppen tar hand om tampar och fendrar vid förtöjningarna, hissar segel och sköter skotningen, kabyssgruppen fixar måltider och mellanmål och frivakten är inte så fri som det låter utan hjälper däcksgruppen att sätta segel. Nyckelbesättningen instruerar och hjälper till.
Vid lugnare stunder får däckgruppen lära sig att slå knopar. Vi berättar om vad vi ser.

Vart seglar vi?

Constantia utgår från hemmahamnen i Solna eller från Skutmekkat på Beckholmen och seglar på Mälaren eller i Stockholms skärgård. Vi seglar oftast dit vinden bär och bestämmer natthamn fram på eftermiddagen när vi närmar oss något trevligt ställe. Oftast blir det naturhamn mot någon klippa eller enkel brygga. Kiosk eller affär brukar inte finnas på dessa ställen. Men ibland finns det tillgång till bastu.
Vi kan också hämta upp och lämna av på andra ställen än våra ordinarie, hör med skepparen om lämplig brygga.
Nyckelbesättningen

Med ombord finns alltid en nyckelbesättning som leder och instruerar arbetet. Nyckelbesättningen består av Skeppare, Styrman/Bästeman/Båtsman och 1-3 jungmän/instruktörer.

Medföljande vuxna

Vi vill att minst fyra vuxna följer med på resan. Det kan vara både lärare och föräldrar. Dessa ska vara ledare för var sin grupp och se till att gruppen utför de arbetsuppgifter som gruppen fått. I byssan är det extra viktigt att den vuxne är med och leder arbetet, men det är eleverna som ska göra jobbet.
Praktisk information

Byssan (köket):

_DSC3394
I Constantias byssa finns gott om köksredskap, en gasolspis med fyra lågor och ugn, en kylbox (ingen frys), rinnande kallt färskvatten (dricksvatten), rinnande kallt sjövatten (ej dricksvatten), bestick och porslin för alla ombord.
Byssavakten sköter arbetet i byssan under ledning av den vuxne personen i gruppen.

El och belysning: I kojerna finns madrass och kudde. Medtag sovsäck, örngott och ev lakan.

Constantia har ett 24 volts elsystem som försörjer belysning i byssa och maskinrum, kylboxen m.m., men strömmen är begränsad varför man alltid ska släcka lyset när ingen är i byssan.
I vissa hamnar finns tillgång på 230 volt (”hemmaström”), men annars är det 24 volts systemet som är i bruk.
Detta innebär att laddning av mobiltelefoner, mp3-spelare och liknande är begränsad. Vårt förslag är du lämnar dessa apparater hemma.
Den vanliga ljuskällan ombord under kvällstid är fotogenlyktor och stearinljus. Ta gärna med en egen pannlampa. Det är jättebra att ha när man vill ligga och läsa i kojen eller när man går iland när det är mörkt.
Skulle det kännas kallt under däck (vilket det oftast inte gör med 30 st levande kaminer) så har vi en gasolkamin som sprider hemtrevlig värme.

Mobiltelefoner, mp3-spelare, i-pods, i-pads och liknade:

Det är upp till varje klass, men bestäm innan så att alla vet vad som gäller. Vi föreslår att sådana apparater lämnas hemma för en större upplevelse av tiden ombord.

Gå till Constantia-bloggen för att läsa om och se bilder från en typisk skolsegling med en 9:a

-Packningslista
-Matplanering och måltidsförslag

I priset ingår fartyg och nyckelbesättning. Mat ordnar klassen själv. För aktuellt pris kontakta Solnaskutan.
Tel. 070-876 44 44
E-post: info@constantia.se
Ovanstående information som utskriftsvänligt pdf-dokument.

Kontakta oss - skolklasser

Facebooktwittermail